Čišćenje kupaonice

čišćenje kupaonice

Kupaonica je jedna od najčešće korištenih prostorija u svakom kućanstvu i kao takvu je važno održavati je čistom i higijenskom. Međutim, mnogi se ljudi bore s najboljim načinima čišćenja kupaonice i možda nenamjerno koriste proizvode za čišćenje ili tehnike koje zapravo mogu naštetiti njihovom zdravlju ili okolišu. U ovom članku istražit ćemo neke od stvari koje treba i ne treba raditi kod čišćenja kupaonice kako bismo vam pomogli da svoj prostor održite svježim, higijenskim i sigurnim.

 • Nosite zaštitne rukavice i masku: Prije nego počnete čistiti kupaonicu, dobro je nositi zaštitne rukavice i masku kako biste se zaštitili od štetnih kemikalija i mikroba. Obavezno temeljito operite ruke prije i poslije čišćenja.
 • Koristite prirodne proizvode za čišćenje: Umjesto upotrebe jakih kemikalija, razmislite o upotrebi prirodnih proizvoda za čišćenje kao što su ocat, soda bikarbona i eterična ulja. Oni mogu biti jednako učinkoviti u ubijanju klica i uklanjanju prljavštine, ali su sigurniji za vas i okoliš.
 • Redovito čistite: Najbolji način da svoju kupaonicu održavate čistom i higijenskom je redovito čišćenje. Nastojte svaki dan brisati površine kao što su umivaonik i WC školjka, a dublje čistite barem jednom tjedno.
 • Koristite brisač: nakon tuširanja ili kupanja, upotrijebite brisač za uklanjanje viška vode sa zidova i poda. To će spriječiti razvoj plijesni i plijesni u vlažnim područjima.

Stvari koje trebate izbjegavati:

 • Pomiješajte proizvode za čišćenje: Nikada ne miješajte različite proizvode za čišćenje zajedno jer to može stvoriti opasne pare koje mogu biti štetne za vaše zdravlje. Držite se jedne po jedne vrste sredstva za čišćenje i uvijek slijedite upute na etiketi.
 • Pretjerano koristite izbjeljivač: Iako izbjeljivač može biti učinkovit u ubijanju mikroba, također može biti štetan za vaše zdravlje ako se pretjerano koristi. Koristite izbjeljivač štedljivo i uvijek ga razrijedite prema uputama na etiketi.
 • Koristite abrazivna sredstva za čišćenje: Izbjegavajte korištenje abrazivnih sredstava za čišćenje ili jastučića za ribanje jer oni mogu izgrebati i oštetiti površine kao što su umivaonici, WC školjke i kade. Umjesto toga, koristite meku krpu ili spužvu za nježno čišćenje površina.
 • Zaboravite provjetravanje: nakon čišćenja kupaonice otvorite prozor ili uključite ventilator kako biste uklonili sve pare ili vlagu iz zraka. To će također pomoći u sprječavanju rasta plijesni i plijesni u vlažnim područjima.

Posebnu pažnju prilikom čišćenja potrebno je dati čišćenju tuša, umivaonika te wc školjke. Kako biste dubinski očistili tuš slijedite ove korake:

 • Uklonite sve vidljive ostatke: Prije nego što počnete s dubinskim čišćenjem, uklonite sve vidljive ostatke, poput dlaka ili naslaga sapuna, s površine tuša.
 • Nanesite otopinu za čišćenje: Poprskajte površinu tuša otopinom za čišćenje. Možete koristiti komercijalno sredstvo za čišćenje ili napraviti vlastito miješanjem jednakih dijelova vode i bijelog octa. Neka otopina odstoji nekoliko minuta kako bi se uklonila prljavština i mrlje.
 • Ribanje površine: Koristite četku za ribanje ili neabrazivnu krpu za ribanje da ribate površinu tuša. Obratite posebnu pozornost na područja koja su sklona nakupljanju, kao što su kutovi, linije za fugiranje i posuda za sapun.
 • Isperite vodom: Nakon ribanja, površinu tuša temeljito isperite vodom. Koristite odvojivu glavu tuša ili kantu vode za ispiranje teško dostupnih područja.
 • Očistite glavu tuša: Ako je glava tuša začepljena mineralnim naslagama, potopite je u otopinu jednakih dijelova vode i bijelog octa nekoliko sati. Isperite glavu tuša vodom i izribajte četkicom za zube kako biste uklonili sve preostale naslage.

Princip je sličan i prilikom čišćenja umivaonika i slavine, dok je za čišćenje wc-a potrebno učiniti slijedeće:

 • Zatvorite vodu: Zatvorite dovod vode u WC školjku kako biste spriječili da voda uđe u školjku dok čistite.
 • Nanesite otopinu za čišćenje: Nanesite sredstvo za čišćenje WC školjke na unutarnju stranu školjke i ispod ruba. Možete komercijalno kupovno sredstvo za čišćenje ili napraviti svoje vlastito tako da pomiješate sodu bikarbonu i ocat. Neka otopina odstoji nekoliko minuta kako bi se uklonila prljavština i mrlje.
 • Oribajte školjku: WC četkom oribajte unutrašnjost školjke, obraćajući posebnu pozornost na vodenu liniju i ispod ruba. Temeljito izribajte kako biste uklonili nakupine ili mrlje.
 • Očistite vanjski dio: Koristite sredstvo za dezinfekciju za čišćenje vanjskog dijela WC-a, uključujući poklopac, sjedalo i bazu. Koristite krpu od mikrovlakana ili spužvu za brisanje površina.
 • Očistite spremnik: Ako vaš WC ima spremnik, upotrijebite sredstvo za dezinfekciju za čišćenje unutrašnjosti spremnika. Isperite WC školjku nekoliko puta kako biste bili sigurni da je sredstvo za čišćenje potpuno isprano.
 • Ponovno uključite vodu: Ponovno uključite dovod vode i isperite WC nekoliko puta kako biste bili sigurni da ispravno radi.

Slijedeći ove preporuke i nedostatke čišćenja kupaonice, osigurajte da vaš prostor bude svjež, higijenski i siguran za vas i vašu obitelj. Redovito čišćenje, korištenje prirodnih proizvoda za čišćenje i pravilno provjetravanje mogu pomoći u sprječavanju širenja klica i održati vašu kupaonicu sjajnim izgledom i mirisom.

Uređenje male kupaonice Previous post Kako malu kupaonicu učiniti većom?
Moderna crvena kuhinja Next post Trendovi kuhinja