Glineni ili betonski crijep?

Odabrati glineni ili betonski crijep? Ili neki drugi materijal? Odluku bi trebalo donijeti na temelju podneblja u kojem živite, namjeni, važnosti i izgledu objekta.

Kako bismo vam pomogli u odluci donosimo kratak opis betonskog i glinenog crijepa.

Zašto glineni crijep

Glineni crijep omiljen je zbog dugog vijeka trajanja. Može izdržati i više od sto godina zbog čega se često postavlja na povijesne zgrade. Otporan je na nepovoljne vremenske uvjete i razna opterećenja poput jakog vjetra ili snijega. Zahvaljujući izvrsnoj zvučnoj izolaciji onemogućen je prijenos buke izvana za vrijeme oborina.

Posebno je zahvalan po tome što tijekom godina uspješno zadržava svoju funkcionalnost, kao i izgled. Boja ostaje postojana dugi niz godina. 

Zašto betonski crijep

Ova vrsta crijepa izrađuje se od kvarcnog pijeska, vode, cementa i pigmentne boje. Za razliku od glinenog koji je karakterističan za područje cijele Hrvatske, betonski crijep se većinom koristi u šumskim predjelima, naročito organska šindra. U dijelovima Hrvatske s velikim razlikama u temperaturi postavlja se šindra od staklenih vlakana.

S oba materijala uspješno ćete zaštititi objekt od nepovoljnih vremenskih uvjeta, a neće vas razočarati niti u smislu estetike.

Previous post Kako odabrati idealan crijep
Next post Odabir odgovarajuće tuš kade