Opeka – vječni odabir za gradnju

Opeka je jedan od najzastupljenijih građevinskih materijala. Njezina upotreba datira daleko u ljudsku povijest, do drevnih Egipćana koji su opeku od blata sušili na suncu.

Tijekom godina, tehnologija i materijali za gradnju uvelike su napredovali, a opeka se cijelo vrijeme uspješno održala i ostala jedan od omiljenih materijala za gradnju kuća, stambenih zgrada i drugih vrsta objekata. Ima vrlo široko područje primjene.

Opeka ili cigla upotrebljava se za gradnju vanjskih zidova, pregradnih zidova, za garaže, ograde i druge elemente. Za gradnju kuće većinom se koristi klasična crvena keramička opeka. Uz nju, na tržištu danas još postoji i šamotna opeka, silikatna, dekorativna itd.

Uloga opeke više nije isključivo funkcionalna, već se proizvode različite opeke za dekoraciju eksterijera i interijera. Na primjer, klinker opeka za fasade, terase ili vrtove. Postoji i širok izbor oblika, boja i površina te mogućnost različitih načina polaganja. Time su otvorena vrata kreativnosti, odnosno mogu se ostvariti razne dizajnerske ideje.

Mnogima je opeka prvi izbor za gradnju isključivo zbog dobre zvučne i toplinske izolacije. S kvalitetnom izolacijom troši se manje energije za grijanje i hlađenje. Time su računi za režije manji. Osim toga, navedene karakteristike pružaju veću udobnost stanovanja.

Prednosti su i ekološka prihvatljivost (glina) i dugi vijek trajanja. Životni vijek može biti i do sto godina. Sve ovisi o tehnologiji gradnje i održavanju.

Previous post Što je zimski vrt?
Next post Što trebate znati prije kupnje kuće ili stana?