Što je zimski vrt?

Što se skriva iza pojma zimski vrt? Može se raditi ili o konstrukciji koja se nadovezuje na postojeći objekt ili o zatvorenoj i ostakljenoj terasi/balkonu. Cilj zimskog vrta je vizualno povezati interijer i eksterijer, te se može reći da ima osobine jednog i drugog.

Svrha zimskog vrta

Zimski vrt ima različite namjene, ovisno o željama i potrebama vlasnika. Dok ga mnogi koriste za svakodnevni boravak, za guštanje uz kavu i dobru knjigu ima i onih kojima služi isključivo kao spremište.
Često je namijenjen i uzgoju biljaka. Svi oni koji imaju vanjske biljke, tijekom hladnih zimskih mjeseci većinu vrsta moraju preseliti u interijer i tada se muče s pronalaskom prostora. Zimski vrt na terasi ili balkonu je savršeno rješenje za smještaj biljaka. Štiti ih od niskih temperatura i omogućava da se sačuvaju razne višegodišnje biljne vrste, sve od trajnica do malih stabala ili grmova.

Osim svega navedenog, zimski vrt se može koristiti i kao blagovaona, prostor za igranje, rekreaciju ili određen hobi. S obzirom na to da je ograđen staklom pruža pogled na okolinu što može biti vrlo opuštajuće, naročito ako ste okruženi zelenilom. Ne samo da će vas dobro služiti tijekom zimskih mjeseci, nego može biti prostor za uživanje tijekom čitave godine.

Uređenje zimskog vrta

Ako se radi o produžetku vašeg doma, na primjer, dnevnog boravka ili neke druge prostorije tada je najbolje da zimski vrt bude uređen u istom stilu.

Prednosti zimskog vrta

Zašto je dobro imati zimski vrt? Ovaj produženi prostor kuće ili stana koji povezuje interijer i eksterijer ima višestruke prednosti. Najprije ćemo istaknuti kvalitetu boravka jer velike staklene površine pružaju mnogo svjetlosti. Ne samo da će osvijetliti taj prostor već i unutrašnjost vašeg doma koja je povezana sa zimskim vrtom.
Zahvaljujući staklenim površinama imat ćete dojam kao da niste u zatvorenom, već da ste vani i ništa ne može zamijeniti taj osjećaj. Zimski vrt omogućava da tijekom čitave godine uživate u kavi ili čaju s pogledom na eksterijer. Još ako imate lijepo uređenu okućnicu gušt će biti puno veći.

Ovaj prostor možete koristiti kao produženi boravak, blagovaonu, ostavu za stvari ili prostor za biljke. Zimski vrt pružit će biljkama zaštitu od hladnoće, a vama će pogled na zelenilo za sigurno podići raspoloženje.

Kod zimskog vrta treba izdvojiti i prednost kao što je značajna ušteda energije ako se kvalitetno izvede toplinska izolacija, a vrt postavi jugoistočno ili jugozapadno. Također, tijekom zimskih mjeseci zimski vrtovi mogu biti kolektori solarne energije čime se pridonosi očuvanju toplinske energije i istodobno štedi novac.

Kada se radi o uređenju preporučuje se urediti ovaj prostor tako da se stilski uklopi s ostatkom objekta. Ako ga uredite u svom stilu i prema svojim potrebama ugodan boravak je zajamčen.

Zaključujemo da je zimski vrt investicija koja se itekako isplati!

Previous post Zimski vrt – uživanje na otvorenom tijekom čitave godine
Next post Opeka – vječni odabir za gradnju