Što trebate znati prije kupnje kuće ili stana?

Dom može biti najveća kupnja koju ćete ikada napraviti, stoga je važno da to učinite kako treba. Uostalom, živjet ćete u svom domu, raditi u svom domu i podizati obitelj u svom domu! Iako postoji mnogo vodiča o tome na što treba obratiti pozornost pri kupnji novog doma, ovaj će vam reći što trebate znati prije kupnje nove kuće kako biste osigurali da ona zadovoljava vaše potrebe i da vam pomogne da postignete svoje buduće ciljeve.

Koliko dugo trebam živjeti u svom domu prije kupnje?Ako planirate živjeti u svom domu dulje od 3 godine, razmislite o kupnji, a ne o najmu. Međutim, kada kupujete nekretninu, budite spremni na iznimno dugoročnu obvezu – većina vlasnika kuća vjerojatno neće ikada prodati svoje domove. Kada odlučujete hoćete li kupiti ili ne, može vam biti od pomoći razmisliti koliko dugo želite živjeti u svom novom domu. Ako planirate ostati samo kraće od tri godine, razmislite o najmu umjesto kupnji.

Koje domove trebam izbjegavati pri kupnji?Vjerojatno ste čuli za domove s plijesni, domove na potresu izloženim područjima ili domove izgrađene od loših materijala. Ali jeste li znali da postoje i drugi problemi kojih morate biti svjesni kada kupujete dom? Ako kupujete stan u kući a ne cijelu kuću obavezno morate provjeriti kako je proveden postupak etažiranja. Ako vaša banka napravi pogrešku u vašem hipotekarnom kreditu, mogli biste na kraju otplaćivati ​​hipoteku više od 20 godina. Može potrajati dvije godine ili više samo da se slučaj ovrhe na sudu odbaci, stoga nemojte kupovati dom u kojem ne biste željeli živjeti ako stvari krenu po zlu.

Jesam li spreman za vlasništvo kuće? Ako razmišljate o kupnji svog prvog doma, važno je da si postavite neka pitanja – i provjerite jeste li spremni za vlasništvo nad kućom. Jeste li financijski sigurni? Imate li dovoljno prihoda? Imate li svoju kreditnu sposobnost? Ako ne, postoje načini za poraditi na tome prije kupnje kuće. Posljednje što želite je kajanje zbog preuranjene odluke o kupovini dovođenje svoje financijske budućnosti u opasnost.

Odabir svog doma jedan je od najvažnijih, ugodnih i najvažnijih trenutaka u životu. Bilo da se useljavate u svoju prvu nekretninu ili jednostavno mijenjate lokaciju, odluka o tome gdje ćete živjeti imat će ogroman utjecaj na vas i vašu obitelj. I bez obzira kupujete li ili iznajmljujete, postoje neke ključne stvari koje svatko mora učiniti prije nego što napravi sljedeći korak na svom stambenom putu.

Dakle, što trebate znati prije kupnje ili najma? Evo pet koraka koje svaki budući vlasnik kuće treba poduzeti

1. Istraživanje – Možda se čini očitim, ali razumijevanje koliko si možete priuštiti potrošiti i koliko će koštati kupnja ili iznajmljivanje u odabranom području je ključno. Na primjer, ako razmišljate o kupnji kuće u Zagrebu, pokušajte upotrijebiti alate ia izračun hipoteke kako biste mogli vidjeti koliko bi se vaša mjesečna otplata temeljila na kamatnoj stopi od 4%. Također trebate istražiti prosječne cijene kuća u različitim dijelovima Zagreba

2. Osigurajte odobrenje za najam unaprijed – Ako planirate kupiti kuću, dobivanje unaprijed odobrenog zajma znači da možete sa sigurnošću ići naprijed znajući točno koliko novca imate na raspolaganju za svoju kupnju. Prethodno odobrenje zajma omogućuje zajmodavcima da provjere vašu kreditnu povijest i prihode, što znači da će znati koliko vam mogu posuditi bez daljnjih provjera.

3. Saznajte više o privatnim iznajmljivačima – Mnogi ljudi umjesto kupnje svoje kuće odlučuju iznajmiti, pogotovo kada ne planiraju dugo ostati na jednom mjestu. Ali nisu svi posjednici stvoreni jednaki; dok neki nude odlične uvjete i izvrsnu uslugu, drugi možda nisu tako dobri. Prije nego što potpišete ugovor o najmu s privatnim stanodavcem, provjerite jeste li razumjeli sve što je uključeno (i isključeno) iz vašeg ugovora.

4. Odredite svoj proračun – Pronalaženje mjesta za život nije samo odabir doma; također se radi o tome da ga možete platiti svaki mjesec. Razradite svoj proračun tako što ćete izračunati koliko će plaćanja stanarine ili hipoteke koštati svaki mjesec, uzimajući u obzir račune za komunalne usluge i druge troškove kao što je komunalni porez.

5. Razmislite o sigurnosnom pologu – Prilikom iznajmljivanja od privatnog iznajmljivača, možda ćete mu morati platiti sigurnosni polog prije useljenja u svoj novi dom.

Previous post Opeka – vječni odabir za gradnju
Next post Crijep, najbolja opcija za pokrivanje krova!