Turske saune

O turskim saunama

Turske saune, poznate i kao hamami, stoljetna su tradicija koja potječe iz Turske i od tada se proširila po cijelom svijetu. Ove parne kupelji, koje se često nalaze u javnim kupalištima, nude niz zdravstvenih dobrobiti i omiljeni su dio turske kulture. 

Jedna od najznačajnijih karakteristika turskih sauna je intenzivna toplina i vlažnost. Temperatura u tradicionalnom hamamu može doseći i do 43 stupnja Celzijusa, a vlažnost može doseći i 100%. To stvara jedinstvenu atmosferu koja je istovremeno opuštajuća i okrepljujuća. Toplina i para zajedno otvaraju pore i čiste kožu, ostavljajući je mekom i osvježenom.

Osim fizičkih dobrobiti, turske saune poznate su i po svojim mentalnim i emocionalnim dobrobitima. Mnogi ljudi smatraju da je meditativna atmosfera hamama savršeno mjesto za opuštanje i oslobađanje od stresa. Zvuk tekuće vode i nježna aroma eteričnih ulja mogu stvoriti mirno i umirujuće okruženje koje je savršeno za meditaciju ili opuštanje.

Vrste turskih sauna

Postoje različite vrste turskih sauna, svaka sa svojim jedinstvenim značajkama i prednostima.

Najtradicionalniji tip turske saune je javni hamam. U javnom hamamu posjetitelji obično donose vlastiti sapun i ručnik i mogu birati hoće li se okupati sami ili platiti kupalištu da im izriba i izmasira kožu. Atmosfera u javnom hamamu često je živahna i društvena, s ljudima koji razgovaraju i uživaju u zajedničkom iskustvu.

Druga vrsta turske saune je hotelski ili spa hamam. Oni su često privatniji i luksuzniji od javnih hamama i osmišljeni su da ponude luksuznije iskustvo. Mogu sadržavati pogodnosti kao što su aromaterapija, grijani podovi i područja za opuštanje. Hamami u hotelima i toplicama također mogu nuditi tretmane kao što su masaže, tretmani lica i omatanja tijela.

Uz ove tradicionalne vrste turskih sauna, postoje i moderne varijacije koje uključuju tehnologiju i druge wellness prakse. Na primjer, neki hamami mogu koristiti infracrvenu toplinu ili uključiti kromoterapiju (korištenje svjetla u boji) za dodatne zdravstvene beneficije.

Zdravstvene koristi turskih sauna

Turska sauna je odličan izbor za sve koji žele poboljšati svoje tjelesno i mentalno zdravlje. Evo nekoliko razloga zašto bi turske saune mogle biti pravi izbor za vas:

Opuštanje: Turske saune nude umirujuću atmosferu koja vam može pomoći da se opustite i smanjite stres. Toplina i para saune opuštaju mišiće i ublažuju napetost, dok nježni zvukovi i mirisi umiruju vaš um.

Detoksikacija: Visoka temperatura i vlažnost u turskoj sauni uzrokuju znojenje, što doprinosi uklanjanju toksina i nečistoća iz vašeg tijela. S tim poboljšavate vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit.

Poboljšana cirkulacija: toplina iz turske saune može pomoći u povećanju protoka krvi u mišiće i organe, pomaže u smanjenju upale, ublažavanju boli i ubrzanom procesu zacjeljivanja nakon ozljede.

Poboljšano zdravlje kože: para i toplina turske saune otvoraju pore i uklonjaju prljavštinu, masnoću i mrtve stanice kože. Samim tim vaša koža izgleda glađe, mekše i blistavije.

Zdravlje dišnog sustava: toplina i para turske saune korisne su u otpuštanju sluzi u plućima i sinusima, što olakšava disanje. Ovo može biti osobito korisno za osobe s astmom, alergijama ili drugim respiratornim stanjima.

Jačanje imunološkog sustava: dokazano je da redovita uporaba saune povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica, što pomaže u borbi protiv infekcija i bolesti, te pojačava Vaš imunološki sustav i održavanje zdravlja.

Sustav grijanja

Sustav grijanja, također poznat kao “hararet”, kritična je komponenta turske saune. Sastoji se od štednjaka ili peći koja se obično nalazi izvan prostorije saune, zajedno s nizom cijevi ili kanala koji prenose vrući zrak i paru u saunu. Peć se obično pokreće na drva, plin ili struju, a zagrijavaju zrak i vodu u sustavu kako bi proizveli paru, koja se zatim usmjerava u saunu. Idealan temperaturni raspon obično je između 40-50°C, dok razina vlažnosti može biti u rasponu od 40-70%. Ove razine mogu varirati ovisno o osobnim preferencijama, ali važno je održavati ravnotežu kako biste izbjegli nelagodu ili potencijalne zdravstvene rizike.

Kod izgradnje turske saune osobito su važne ventilacija i odvodnja. Ventilacija je neophodna kako bi se osigurao stalan dotok svježeg zraka u saunu i spriječilo nakupljanje štetnih plinova ili prekomjerne vlage. Odvodnja je važna kako bi se spriječilo nakupljanje vode na podu i stvaranje opasnosti od klizanja, kao i za uklanjanje viška vlage iz saune.

Upotreba crijeva za vodu u turskim saunama

Crijeva se obično koriste za polijevanje vode preko vrućeg kamenja ili grijača, što proizvodi paru i povećava vlažnost unutar saune. Crijeva su obično izrađena od materijala otpornih na toplinu kao što su silikon ili guma i spojeni su na izvor vode.

Osoba zadužena za saunu, često nazivana “keseci”, koristi crijevo za izlijevanje vode preko vruće površine, stvarajući nalete pare koji obavijaju kupače. Ovaj proces pomaže u održavanju stalne razine vlage i topline unutar saune.

Temperatura vode u crijevima može varirati ovisno o osobnim željama i specifičnoj sauni, ali obično nije tako vruća kao para koju stvara kamenje ili grijač. Temperatura vode obično je oko 60-70 stupnjeva Celzijusa kako bi se izbjegle opekotine i pružilo ugodno iskustvo za kupače. Međutim, keseci mogu prilagoditi temperaturu vode prema potrebi kako bi stvorili željenu razinu pare i vlažnosti.

Smije li se piti alkohol prije ulaska u tursku saunu?

Odlazak u tursku saunu pod utjecajem alkohola može biti opasno i općenito se ne preporučuje. Konzumacija alkohola može uzrokovati dehidraciju, a u kombinaciji s toplinom i vlagom saune može dovesti do ozbiljne dehidracije, vrtoglavice i nesvjestice. Osim toga, alkohol može oslabiti sposobnost prosuđivanja i koordinaciju, što može povećati rizik od nezgoda i ozljeda u sauni. U ekstremnim slučajevima, osoba se može otrovati alkoholom, što može biti opasno po život. Stoga je ključno izbjegavati konzumaciju alkohola prije ulaska u tursku saunu kako biste osigurali sigurno i ugodno iskustvo.

Trudnoća i sauna

Korištenje turske saune tijekom trudnoće tema je koja izaziva zabrinutost i pitanja kod mnogih budućih majki. Iako postoje mnoge dobrobiti povezane s upotrebom saune općenito, važno je razumjeti moguće rizike koji su uključeni u korištenje turske saune tijekom trudnoće.

Prije svega, važno je napomenuti da ne postoje posebne studije koje ispituju sigurnost korištenja turske saune tijekom trudnoće. Međutim, općenito se preporučuje da trudnice izbjegavaju korištenje saune tijekom prvog tromjesečja zbog potencijalnog rizika od pregrijavanja i dehidracije.

Kako trudnoća napreduje, rizik od pregrijavanja i dehidracije raste. To je zato što sposobnost tijela da regulira temperaturu postaje teža kako se volumen krvi povećava kako bi podržao rastući fetus. Osim toga, izloženost visokim temperaturama tijekom duljeg vremenskog razdoblja može povećati rizik od defekata neuralne cijevi i drugih urođenih mana. Unatoč mogućim rizicima povezanim s korištenjem turske saune tijekom trudnoće, postoje i neke potencijalne dobrobiti. Toplina i para iz saune mogu pomoći u opuštanju mišića i smanjenju stresa, što može biti korisno za trudnice koje tijekom trudnoće mogu osjetiti bolove i tjeskobu. Osim toga, znojenje može pomoći u detoksikaciji tijela i poboljšanju cirkulacije, što može biti korisno za majku i fetus.

Odluku o korištenju turske saune tijekom trudnoće treba donijeti u dogovoru s liječnikom. Trudnice koje odluče koristiti saunu trebaju poduzeti mjere opreza kako bi izbjegle pregrijavanje i dehidraciju, kao što je ograničavanje vremena provedenog u sauni i održavanje hidratacije.

Korištenje turske saune kod liječenja reumatoidnog artritisa

Reumatoidni artritis je kronična autoimuna bolest koja uzrokuje upalu i bolove u zglobovima. To može biti iscrpljujuće stanje koje značajno utječe na kvalitetu života osobe. Iako ne postoji lijek za reumatoidni artritis, postoje tretmani koji mogu pomoći u kontroli simptoma. Jedan takav tretman je korištenje turske saune.Visoke temperature i vlažnost turske saune mogu pomoći smanjiti upalu, povećati protok krvi i ublažiti bol. Za osobe s reumatoidnim artritisom ove dobrobiti mogu biti osobito korisne.

Istraživanja su pokazala da redovito korištenje turske saune može dovesti do smanjenja bolova i ukočenosti zglobova. Toplina i para pomažu opustiti mišiće i zglobove, olakšavajući kretanje i smanjujući nelagodu povezanu s reumatoidnim artritisom. Osim toga, povećan protok krvi može pomoći u donošenju više hranjivih tvari i kisika u zahvaćena područja, pomažući u procesu ozdravljenja.

Korištenje turske saune se ne preporučuje svima koji imaju reumatoidni artritis. Osobe s određenim zdravstvenim problemima, poput visokog krvnog tlaka, bolesti srca ili respiratornih problema, možda neće moći tolerirati visoke temperature i vlažnost u sauni. Važno je posavjetovati se sa zdravstvenim radnikom prije korištenja saune za liječenje reumatoidnog artritisa. Preporuča se započeti s kratkim seansama, oko 10-15 minuta, i postupno povećavati vrijeme prema toleranciji. Važno ostati hidriran tijekom korištenja saune te izaći ako počnete osjećati nelagodu ili vrtoglavicu.

Može li se korištenjem turske saune smanjiti tjelesna težina?

Korištenje turske saune za smanjenje tjelesne težine postalo je popularan trend posljednjih godina. Iako postoje mnoge dobrobiti korištenja turske saune, mršavljenje možda nije jedna od njih. Iako se zbog visokih temperatura turske saune možete pojačano znojiti, rezultirajući privremenim gubitkom vodene težine, te samim tim nije održiva ili učinkovita metoda za dugotrajno mršavljenje.

Iako toplina i para turske saune mogu poboljšati cirkulaciju i ublažiti bolove u mišićima, oni ne sagorijevaju kalorije niti ubrzavaju metabolizam. Zapravo, provođenje previše vremena u sauni može uzrokovati dehidraciju, što dovodi do vrtoglavice i mučnine. Osim toga, korištenje turske saune kao alata za mršavljenje može biti opasno za osobe s određenim zdravstvenim problemima, poput bolesti srca ili visokog krvnog tlaka. Visoke temperature mogu dodatno opteretiti srce i pogoršati ova stanja.

Međutim, turska sauna i dalje može biti koristan dio zdrave rutine mršavljenja. Može pomoći u opuštanju tijela i smanjenju stresa, što pomaže pri mršavljenju. Može se koristiti i kao dodatak drugim oblicima tjelovježbe i zdravim prehrambenim navikama. Trebalo bi ju koristiti zajedno s drugim izborom zdravog načina života i pod vodstvom zdravstvenog radnika.

Korištenje ručnika

Postoje posebni ručnici koji se obično koriste u turskim saunama, a nazivaju se “pestemal” ili “fouta” ručnici. Ovo su tradicionalni turski ručnici izrađeni od 100% pamuka i poznati su po svojoj mekoći i sposobnosti upijanja. Lagane su i lake za nošenje, što ih čini popularnim izborom za korištenje u saunama i drugim toplicama. Za razliku od tradicionalnih ručnika za kupanje, pestemal ručnici su tanji i kompaktniji, što omogućuje brže sušenje te zauzimaju manje prostora u skladištu. Često se koriste za omatanje oko tijela ili kao improvizirana navlaka za sjedalo u sauni.

10 važnih stvari koje morate znati prije ulaska te nakon izlaska iz turske saune

Prije ulaska u tursku saunu iznimno je važno sljedeće:

 • Hidrirajte se: pijte puno vode prije ulaska u saunu kako ne bi došlo do rizika od dehidracije.
 • Istuširajte se: brzo se istuširajte prije ulaska u saunu kako biste očistili tijelo i uklonili sve losione, ulja ili kozmetiku.
 • Koristite toalet: Prije ulaska u saunu koristite toalet kako biste izbjegli bilo kakvu nelagodu ili prekid tijekom sesije.
 • Skinite sav nakit: Skinite sav nakit, satove i druge dodatke prije ulaska u saunu kako biste spriječili opekline ili nelagodu.
 • Koristite ručnik: Koristite ručnik za sjedenje ili ležanje u sauni da upije znoj i spriječi klizanje.
 • Posavjetujte se s liječnikom: ako imate bilo kakva medicinska stanja ili brige, uvijek je najbolje provjeriti sa svojim liječnikom prije ulaska u saunu.
 • Počnite polako: ako ste tek počeli koristiti saunu, počnite s kratkim seansama i postupno povećavajte vrijeme i temperaturu.
 • Uzmite pauze: važno je uzeti pauze i ohladiti se između saunanja kako biste izbjegli pregrijavanje.
 • Nosite odgovarajuću odjeću: nosite široku, udobnu odjeću koja vašoj koži omogućuje disanje i potiče protok zraka.
 • Izbjegavajte alkohol i teške obroke: Izbjegavajte konzumiranje alkohola ili teških obroka prije ulaska u saunu jer vas mogu dehidrirati i učiniti iskustvo neugodnim.

Nakon izlaska iz turske saune vrijedi sljedeće:

 • Polako se ohladite: odvojite vrijeme za postupno hlađenje nakon izlaska iz saune.
 • Istuširajte se: Istuširajte se hladnom vodom kako biste isprali sav znoj i pomogli vašem tijelu da se vrati na normalnu temperaturu.
 • Hidratizirajte se: pijte puno vode kako biste rehidrirali tijelo nakon znojenja u sauni.
 • Odmor: Opustite se i odmorite nekoliko minuta nakon izlaska iz saune kako biste dopustili svom tijelu da se prilagodi.
 • Istezanje: Istezanje nakon saune može poboljšati fleksibilnost i spriječiti bol.
 • Koristite ručnik: osušite se čistim ručnikom kako biste spriječili zadržavanje znoja ili bakterija.
 • Nosite odgovarajuću odjeću: obucite čistu, široku odjeću koja vašoj koži omogućuje disanje i omogućuje protok zraka.
 • Izbjegavajte alkohol i teške obroke: Izbjegavajte konzumiranje alkohola ili teških obroka nakon izlaska iz saune jer vas mogu dehidrirati i učiniti da se osjećate neugodno.
 • Odspavajte: ako se nakon saune osjećate umorno ili pospano, odspavajte kako biste se odmorili i obnovili tijelo.
 • Opustite se i uživajte: Odvojite vrijeme za opuštanje i uživanje u blagodatima iskustva saune.

Naslovna fotografija: Pexels

Moderna mala crvena kuhinja Previous post Preuređenje kuhinje
Next post Finske saune