Vrtni kamini

Vrtni kamini za terasu ili vrt

S nabavkom vrtnog kamina ne može se pogriješiti! Zašto? Složit ćete se da nema ljepšeg ugođaja od roštilja na otvorenom uz obitelj ili prijatelje. Miris roštilja, ukusno jelo i opuštena atmosfera recept su za uspjeh! Odabir oblika i vrste vrtnog kamina ovisi o prostoru i financijskim mogućnostima.

Odabir vrtnog kamina

Prije kupnje morate razmisliti o tome koliko ćete često koristiti svoj novi kamin, za koliko osoba i za koje namjene. Na primjer, o svemu navedenom ovisi širina ložišta. Tražite li proizvod koji ćete svakodnevno koristiti za obiteljske potrebe možete uzeti ložište manjih dimenzija. Planirate li pak često okupljati veće društvo tada vam treba veće ložište.

Gdje postaviti vrtni kamin

Postavljaju se na balkon, terasu ili vrt, a mogu se koristiti i u zatvorenom prostoru, no tada su potrebni napa i cijevi kako bi se omogućio odvod dimnih plinova. Kod ugradnje vrtnog kamina u interijer obavezno se treba pobrinuti za dovod svježeg zraka.

Radi li se o postavljanju kamina na otvorenom tada treba uzeti u obzir sve vremenske uvjete. Osim toga, kamin treba biti na dovoljnoj udaljenosti od zidova kuće, obližnjih objekata i zapaljivih površina. Nužno je osigurati sigurnu udaljenost zbog dimnih plinova.

Estetska vrijednost

Vrtni kamini većinom su izgrađeni od betona ili opeke, a kao gorivo se koristi drvo ili ugljen. Ako se dobro uklopi u vanjski prostor može biti pravi dekorativni element za vašu okućnicu.

Vrtni kamini – užitak kuhanja na otvorenom

Kuhanje na otvorenom ima brojne prednosti i može biti pravi gušt. Ako imate prostora za vrtni kamin nemojte se puno dvoumiti jer se radi o ulaganju koje će vam se definitivno isplatiti. Na tržištu postoji velika ponuda vrtnih kamina tradicionalnog i modernog izgleda. Dizajn i veličina ovise o vašim željama i potrebama. Širina ložišta bira se prema svrsi korištenja – manje ložište planirate li pripremu hrane samo za članove kućanstva i šire ako često imate puno gostiju.

U vrtnom kaminu možete pripremati meso, ribu, povrće. Zahvaljujući pečenju na drvo ili ugljen postiže se pravi okus roštilja. I ne samo to da će hrana biti vrlo ukusna, već će vrtni kamin unijeti poseban ugođaj na vašu terasu ili vrt.
Većina vrtnih kamina izrađena je od betona ili opeke, a mnogi se odluče sami izgraditi pečenjaru ili vrtni kamin. Kod postavljanja je poželjno da ne ide direktno na travu već na čvrstu betonsku podlogu i da nije blizu zapaljivih površina. Prilikom postavljanja, u obzir trebate uzeti i vremenske uvjete.

Oblik i vrsta kamina najviše ovise o prostoru i budžetu s kojim raspolažete. Ne bi bilo loše da prije ugradnje napavite nacrt prostora kako biste pronašli najbolji položaj za kamin i što preciznije utvrdili njegovu udaljenost od vanjskih zidova i već navedenih zapaljivih površina. Vrtni kamin mamit će poglede vaših posjetitelja i zasigurno postati omiljeno mjesto za druženje.

Vrtni kamin uvijek je dobar odabir

Ništa nije ugodnije od druženja oko vrtnog kamina s obitelji ili prijateljima. Opojan miris roštilja, ukusna hrana i boravak na otvorenom jamstvo su za odličan provod. Na hrvatskom tržištu može se naći široka ponuda vrtnih kamina po prihvatljivim cijenama. Dok su nekada bili isključivo tradicionalnog izgleda, danas se mogu kupiti vrlo moderni kamini, različitog dizajna. Za svakoga se može pronaći idealan proizvod, kako za ljubitelje rustikalnog stila, tako i za sve one koji vole suvremen stil.

Nerijetki odluče sami izradi vrtni kamin od dostupnog materijala i to nije loša opcija. Potrebno je malo truda i volje, ali na kraju ćete biti ponosni na vlastitu rukotvorinu. Plus, troškovi izrade će biti niži od kupnje gotovog proizvoda.

Ugradnja vrtnog kamina

Postoji mogućnost postavljanja vrtnog kamina u zatvorenom prostoru, no većinom se ipak ugrađuju na terase, dvorište ili vrt. Ne samo da je vrlo praktičan i koristan dodatak vašoj okućnici, već vrtni kamin može biti dekorativni element koji će mamiti poglede vaših susjeda. Naravno, bilo bi dobro da vodite računa o tome da se izgledom uklopi s okolinom.

Potrebno je dobro isplanirati mjesto ugradnje kako bi se izbjegle nesreće, na primjer, požar. Zato se preporučuje da kamin bude smješten na sigurnoj udaljenosti od svega što bi moglo biti zapaljivo. Savjetuje se i postavljanje na betonsku podlogu, a nikako direktno na travu.

Ako u svom životnom prostoru imate mjesta za vrtni kamin nemojte se puno dvoumiti jer će u vaš dom unijeti posebnu atmosferu.

Previous post Savjeti za kupnju i prodaju nekretnine
Next post Zimski vrt – uživanje na otvorenom tijekom čitave godine