Zašto bojler proizvodi zvukove?

Bojler u vašem domu je kao srce vašeg sustava grijanja, neumorno radi kako bi vam bilo toplo i ugodno, posebno tijekom hladnijih mjeseci. Iako njegovu funkcionalnost često uzimamo zdravo za gotovo, jeste li ikada zastali kako biste poslušali zvukove koje proizvodi? Baš poput simfonije, bojleri mogu proizvesti niz zvukova tijekom rada, a svaki zvuk priča priču o zdravlju i učinkovitosti ovog vitalnog uređaja.

Bojleri igraju ključnu ulogu u održavanju topline i udobnosti vašeg doma. Međutim, nisu posve tihi. Zvukovi koje vaš kotao proizvodi mogu pružiti dragocjene uvide u njegovo zdravlje i funkcionalnost. Cilj ovog vodiča je poučiti vas o različitim zvukovima koje vaš kotao može proizvesti, od bezopasnog zujanja normalnog rada do zabrinjavajućeg zveketa koji zahtijeva hitnu pozornost.

Normalni zvukovi bojlera

Kotlovi na djelu: Važno je prepoznati da su kotlovi složeni strojevi s pokretnim dijelovima. Kada su u funkciji, ovi dijelovi zajedno griju vodu i distribuiraju je kroz vaš dom. Ovaj proces prirodno stvara određenu buku.

Tipični normalni zvukovi: Evo normalnih zvukova koje biste trebali očekivati:

Tiho zujanje

-Kada je vaš sustav grijanja uključen, možete primijetiti nježno, gotovo umirujuće zujanje. Ovaj zvuk je rezultat pumpe koja cirkulira vodu oko plamenika kotla i izmjenjivača topline. Također bi mogao biti odgovoran za slanje tople vode do vaših radijatora, osiguravajući da vaš dom ostane topao i udoban.

Duboki zvuk tutnjave

Uključivanjem vašeg plinskog grijača zapalit će se plamen koji snažno zagrijava vodu koja prolazi preko njih. Iako je ovaj proces obično tih, ipak možete čuti tihi zvuk tutnjave, sličan laganom grmljavi plinskog plamenika na ploči za kuhanje.

Povremeno tiho klikanje

Moderni kotlovi opremljeni su termostatima i kontrolnim pločama koje pokreću prekidače i ventile unutar uređaja. Kako se komponente uključuju i isključuju, a voda se preusmjerava, povremeno možete čuti tihe zvukove klikanja. To obično nije razlog za brigu i dio je normalnog rada vašeg kotla.

Neuobičajeni zvukovi iz bojlera

Iako je razumijevanje normalnih zvukova kotla korisno, jednako je važno prepoznati kada je zvuk neuobičajen i može ukazivati na problem. Ovo su najčešći nenormalni zvukovi kotla:

Zvukovi lupanja

– Češće nego ne, zvuk lupanja iz vašeg kotla može se pripisati fenomenu poznatom kao “kuhanje vode”. To se događa kada se kamenac nakupi na izmjenjivaču topline, ograničavajući protok vode do točke u kojoj ona ključa. Unatoč nazivu, kotlovi ne bi smjeli kuhati vodu do 100 °C; obično je u rasponu od 65–70 °C. Zvuk lupanja je rezultat pretvaranja vode u paru i širenja. Ako nije zbog kamenca, to može biti uzrokovano neispravnim termostatom bojlera ili neispravnim postavkama, što dovodi do pregrijavanja.

Zviždući zvukovi

– Zviždući zvukovi iz vašeg kotla mogu podsjećati na stare kotliće koji zvižde. Često ih uzrokuje zarobljen zrak u sustavu, ali to također može biti znak mehaničkih problema ili pumpi kojima je potrebno podmazivanje. Ako čujete zviždanje, neophodno je da profesionalni inženjer procijeni situaciju, jer oni mogu dijagnosticirati i učinkovito riješiti problem.

 Grgljajući zvukovi

– Ako ste ikada grgljali vodicu za ispiranje usta ili ispuštali vodu iz kade, prepoznat ćete zvuk – brz, tih, tekući šum koji stvara miješanje vode i prolazak zraka kroz nju. Klokotanje kotla obično je uzrokovano zrakom zarobljenim u sustavu. U nekim slučajevima, ovaj zrak može pronaći svoj put do radijatora, stvarajući slične zvukove. Pokušaj odzračivanja radijatora može pomoći, ali ako se problem nastavi, vrijeme je da pozovete profesionalnog inženjera koji će možda trebati isprazniti cijeli sustav. Osim toga, zamrznuta kondenzacijska cijev također može dovesti do grgljanja po hladnom vremenu, što se obično može riješiti zagrijavanjem cijevi termoforom i sprječavanjem budućeg smrzavanja izoliranjem cijevi.

Brušenje

– Glasan zvuk mljevenja je razlog za hitnu zabrinutost. Često je povezan s neispravnom pumpom, kritičnom komponentom vašeg sustava kotla. Kada čujete škripanje, važno je isključiti sustav i odmah kontaktirati profesionalnog inženjera. Kotao bez pumpe koja radi je neučinkovit i može se čak pregrijati, što predstavlja sigurnosni rizik.

Što učiniti ako vaš bojler stvara buku

Kada naiđete na bilo koji od gore navedenih nenormalnih zvukova iz vašeg kotla, ključno je nešto poduzeti. Međutim, imajte na umu da bi svi koraci koje poduzmete trebali biti preliminarni kako biste isključili druge potencijalne uzroke. Evo što učiniti:

  1. Pažljivo slušajte: Obratite pozornost na zvukove koje vaš kotao proizvodi, pokušajte prepoznati odakle dolaze i zabilježite sve uzorke.
  2. Kontaktirajte stručnjaka: Ako ste za sumnjate u uzrok buke vašeg kotla ili ako čujete zabrinjavajuće zvukove poput škripanja, odmah kontaktirajte inženjera Gas Safea. Sigurnost bi uvijek trebala biti glavni prioritet kada se radi o problemima s kotlovima.

Preventivne mjere

Spriječavanje problema s bojlerom često je lakše upravljivo nego njihovo rješavanje nakon što se pojave. Redovito održavanje i godišnje servisiranje ključni su za održavanje vašeg kotla u dobrom radnom stanju. Evo zašto su važni:

  1. Identificiranje istrošenih dijelova: Tijekom godišnjeg servisiranja, inženjer će identificirati sve istrošene komponente i zamijeniti one s ograničenim vijekom trajanja, osiguravajući da vaš kotao nastavi učinkovito raditi.
  2.  Provjera potencijalne istrošenosti: Osim rješavanja trenutnih problema, inženjer će pregledati vaš kotao na znakove istrošenosti. Rano otkrivanje i rješavanje potencijalnih problema može vas spasiti od skupih popravaka u budućnosti.

Kako bi se osigurao dugotrajan i siguran rad bojlera, trebate znati razumjeti i zvukove koje proizvodi. Prepoznavanje normalnih zvukova i identificiranje abnormalnih prvi je korak u rješavanju potencijalnih problema. Uvijek imajte na umu da je sigurnost na prvom mjestu, a ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi zvukova vašeg bojlera, nemojte se ustručavati kontaktirati stručnjake. Redovito održavanje i servisiranje ključ su da Vaš bojler bude u vrhunskom stanju, a Vaš dom ugodan tijekom cijele godine.

Stoga slušajte svoj bojler, pridržavajte se uputa proizvođača i po potrebi potražite stručnu pomoć kako biste u svom domu uživali u nesmetanoj toplini i udobnosti.

Odštopavanje sudopera Previous post 5 Genijalnih trikova za otčepljenje odvoda
čišćenje kupaonskog ventilatora Next post Kako očistiti ventilator u kupaonici?